DANMARKS SEJESTE INGENIØR – Københavns Universitet

Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi > Nyheder > Nyheder 2014 > DANMARKS SEJESTE INGENIØR

28. november 2014

DANMARKS SEJESTE INGENIØR

Afgørelsen er truffet

27-årige Andreas Laustsen, ph.d.-studerende på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, er nu officielt kåret som Danmarks sejeste ingeniør i den store "Engineer the future-konkurrence*".

På Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi har vi med spænding fuldt konkurrencen, og er stolte over, at det er vores kandidat, som er løbet med titlen. Vi har spurgt Andreas Laustsen, hvad titlen betyder for ham, og spurgt ind til hans ophold i Costa Rica, hvor han lige nu studerer slangegift som led i hans ph.d.

Hvad betyder denne titel som Danmarks sejeste ingeniør for dig? - Ser du det som en titel, du kan bruge i dit videre arbejdsliv, eller er dAndreas Laustsenet mere en anerkendelse af det, du har nået i en tidlig alder?
”Titlen er en stor personlig cadeau til, hvad jeg har opnået i mit indtil videre korte arbejdsliv, men også til hvad jeg har sat mig for at opnå i min fremtidige forskning. Jeg håber, at titlen vil kunne hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring mit forskningsfelt (bedre modgift mod slangebid), da det er et meget negligeret område.”

Frem til marts 2015 studerer du slangegift i Costa Rica som led i din ph.d. Har du lyst til at fortælle os lidt mere om din forskning?
”Ja selvfølgelig. Slangebid er et kæmpe problem på verdensplan. Ca. 5 mio. mennesker bliver årligt bidt af giftige slanger. Dette fører til 125.000 dødsfald og 400.000 amputationer. Eksisterende modgifte bliver stadig lavet ved at immunisere dyr, tappe deres blod, og bruge deres serum som modgift. En modgift er derfor tættere på at være en blodtransfusion fra et dyr (typisk hest) end et lægemiddel. Da modgift består af dyreserum, giver det ofte alvorlige bivirkninger, da den menneskelige krop kan detektere, at serummet er "fremmed". Dette kan lede til serumsyge, anafylaktiske chok og nyresvigt.”

”I min forskning forsøger jeg at udvikle verdens første biofarmaceutiske slangemodgift (mod sort mamba) ved at udvikle humaniserede antistoffer mod de medicinsk relevante slangetoksiner. En typisk giftslange har 30-50 forskellige toksiner i dens gift, men ikke alle er medicinsk relevante - og man behøver derfor kun antistoffer mod nogen af disse. En sådan modgift vil være mere effektiv, have færre bivirkninger og være billigere at producere.”

Hvad har været det sjoveste ved dit arbejde og forskning indtil nu?
”Det sjoveste ved mit arbejde er at det, samtidig med at være mindst lige så videnskabeligt og teknisk krævende som andre farmaceutiske forskningsfelter, giver mig en masse spændende og anderledes oplevelser. For eksempel har det bragt mig til Costa Rica, og også bragt mig i kontakt med en engelsk rockstjerne, som injicerer sig selv med slangegift. Derudover er det fascinerende at få et indblik i, hvor kompleks slangers gift kan være, hvilket er evolutionært enestående.”

”Sidst men ikke mindst er det også spændende, at jeg på kort tid er kommet i tæt personlig kontakt med næsten alle verdens førende modgiftsforskere (fra Australien, England, Costa Rica, Spanien), da feltet er så lille. Dette er også med til at give én følelsen af, at man rent faktisk gør en forskel, og ikke bare er en dråbe i havet - som jeg desværre tror, mange ph.d.-studerende normalt føler.”

”Af helt konkrete oplevelser, som har været anderledes og interessante, så har jeg set effekterne af slangegift i dyr, set en person stikke sig selv med gift (lav dose), set slanger blive malket, og ikke mindst set folks reaktioner på min forskning, når jeg fortæller om det. Sidstnævnte er altid skægt, da mange er meget nysgerrige omkring slanger og deres gift.”

I en alder af 27 år er du ph.d.-studerende og medstifter af to biotekfirmaer og flere Andreas Laustsennetværk for unge forskere. Hvordan holder du så mange bolde i luften på én gang?
”Ved at arbejde hårdt, overholde deadlines, være proaktiv, arbejde effektivt, huske at holde fri, bruge sit netværk, få afsluttet projekter, og ved ikke at følge alle guidelines til punkt og prikke. Meget vigtigt er det også at finde gode samarbejdspartnere i ens projekter, så man ikke sidder helt alene med det hele! Derudover så lever jeg lidt (nogen gange for meget) efter tesen "Hvorfor vente til i morgen, hvis du kan gøre det i dag?”

Læs også artiklen ”Danmarks sejeste ingeniør: Og vinderen er…” i Ingeniøren.

[*] Om Engineer the future
Dannmarks nye teknologiske alliance, Engineer the future arbejder for, at der bliver mange flere med viden og specialer inden for teknologisk udvikling i fremtiden. Engineer the future består af indtil videre 26 partnere fordelt på virksomheder, organisationer og landets tekniske uddannelser. Blandt vores største partnere kan nævnes: DI, Lego, Novozymes og Danmarks tekniske uddannelser. Se partnerlisten:http://engineerthefuture.dk/hvem-er-engineer-future