ILF forskere vil udvikle modgift mod verdens farligste slanger – Københavns Universitet

Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi > Nyheder > ILF forskere vil udvik...

16. september 2015

ILF forskere vil udvikle modgift mod verdens farligste slanger

Olivenbrun havslange

Lektor Brian Lohses forskergruppe fra Lægemiddeldesign og farmakologi på Københavns Universitet vil ved hjælp af den såkaldte fag-display-metode, finde peptider og proteiner som kan videreudvikles til syntetiske modgifte mod verdens giftigste slanger.

Slangerne, de olivenbrune havslanger, hvis gift forskergruppen skal bruge i sin forskning er blandt verdens giftigste, er blevet udvalgt fordi deres gift er simplere sammensat og dermed er det lettere isolere giftens dele.  Heldigvis kræver det ikke en rejse til et eksotisk rejsemål for at få fat i giften. En lille tur til ”Den Blå Planet” i København er nok. Her bliver slangerne jævnligt tappet af biologen og havslange eksperten Arne Redsted Rasmussen og lektor Brian Lohse.  Dette store internationale forskningsprojekt, med forskningsgrupper fra Australien, Costa Rica og England, gør det muligt at turde drømme om en modgift, der ikke kun virker overfor havslangens, men overfor en lang række giftige slanger som eksempelvis kobra og mamba. Målet er at Brian Lohses forskningsgruppe er klar med et antiserum inden for en overskuelig årrække.

"Alle har ret til at overleve, ligegyldigt om man er fattig eller rig.

Brian Lohse

En udvikling af et sådan antiserum, vil sænke den nuværende pris for en behandling fra 50.000 kr. til under 1000 kr. Og der er god grund til at udvikle et antiserum, for omkring 100.000 mennesker dør af slangebid hvert år, mens op mod tre millioner bliver invalideret. Endvidere har læger uden grænser og WHO netop gjort opmærksom på at modgift lagrene mange steder vil slippe op allerede næste år.

Desværre er der ikke nogen penge i at udvikle modgifte for at redde fattige mennesker, forklarer Brian Lohse. I Bangladesh, Cambodja, Vietnam eller fx Indonesien bliver fiskere og børn udsat for slangebid hver dag, og de har rigtig svært ved at få midler til hospitalshjælp, fortsætter han og afslutter, alle har ret til at overleve, ligegyldigt om man er fattig eller rig; modgift mod giftslanger burde ikke være en luksusvare.

Læs SUND nyheden "Et skridt nærmere en billig modgift mod slangebid"

Fra BBC News 8 September 2015 "Snakebite antidote is running out"