Naturmedicinsk Museum genfinder glemte lægeplanter – Københavns Universitet

Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi > Nyheder > Naturmedicinsk Museum ...

30. marts 2017

Naturmedicinsk Museum genfinder glemte lægeplanter

I videoen kan du høre ph.d. og kurator Jens Soelberg fra Naturmedicinsk Museum fortælle og få et smugkig i særudstillingen Dansk Slavemedicin, der åbner den 31. marts på 100-årsdagen for overdragelse af Dansk Vestindien og kan ses indtil december 2017.
Naturmedicinsk Museumhar gratis entré og åbent torsdage fra 13.00-17.00.

I kolonitiden, som ellers er et mørkt kapitel med slaveri og slavehandel, vandrede viden om tropiske lægeplanter fra de overleveringsmæssigt skrøbelige mundtlige medicintraditioner i Vestindien og Vestafrika ind i danske skrifter og pressede planteark.

Danske apotekere, botanikere og læger, der på grund af koloniherredømmet rejste i Dansk Vestindien og ved Guldkysten, indsamlede viden om områdets planter fra de slavegjorte lokale.  Siden gik mange af medicinplanterne i glemmebogen – også lokalt.

Viden om planternes virkning kan genudbredes i deres hjemlande Jens Soelberg fra Naturmedicinsk Museum har været i de danske arkiver og siden på Jomfruøerne (tidligere Dansk Vestindien) og i Ghana for at indsamle planterne igen. Derefter har han og specialestuderende fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi testet planternes farmakologiske virkning.

Mange af planterne har den virkning, de dengang var kendt for, og hvis kendskabet genudbredes på Jomfruøerne og i Vestafrika, hvor de stadig vokser, kan de være til stor gavn som supplement til ofte dyr medicin. Omkring en fjerdedel af de lægemidler, vi bruger i vesten i dag, kommer fra planter.
Sårhelende fund kan have stort potentiale Nogle af planterne kan ifølge Jens Soelberg desuden være vigtige ledetråde til udvikling af ny medicin i Danmark i dag. Blandt de glemte, men virkningsfulde planter er der fx den sårhelende plante jasminum dichotomum, der i kolonitidens Vestafrika blev brugt til at pleje sår forårsaget af quineaormen – en snyltende trådorm, der var en meget udbredt plage.
Laboratorieforsøg i anledning af udstillingen viser nu, at planten i hvert fald i et forsøgsdesign er effektivt sårhelende og får celler til at dele sig og migrere hen over et kunstigt sår. Sårhelende midler er meget interessante for farmakologer over hele verden, fordi diabetes 2 er blevet så stort et problem og netop kan forårsage kroniske sår.
NaturMedicinsk Museum er en del af Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på SUND.
Åbningstider: Torsdage 13-17 Adresse: Jagtvej 160, Bygning 22, 3.sal, 2100 København Ø
Besøg Naturmedicinsk Museum på Facebook