SUND har talent: Færre bivirkninger ved morfin – Københavns Universitet

11. december 2018

SUND har talent: Færre bivirkninger ved morfin

Ph.d.-studerende Mie Fabricius fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi undersøger mulighederne for, at man en dag kan udvikle morfinpræparater uden bivirkninger. Morfinpræparater virker gennem en bestemt receptor i centralnervesystemet. Denne receptor kan sende signaler for smertelindring rundt i kroppen, men den kan også sende signaler for de uønskede bivirkninger.

”Tidlig forskning har vist, at vi kan separere virkning fra bivirkning ved at designe nye morfinpræparater, som kun aktiverer nogle af de her signaleringsveje, mens de hæmmer de andre,” siger Mie Fabricius.

Målet med Mies forskning er at øge forståelsen for, hvilke mekanismer i receptoren, der styrer denne selektivitet, og forhåbentlig kunne bruge den viden til at lave bedre morfinpræparater i fremtiden.

”Forskning i bedre morfinpræparater er vigtig, fordi der bliver udskrevet rigtig mange recepter på dem årligt til kroniske smertepatienter. Hvis vi kan øge deres livskvalitet, så de måske kan gå på arbejde og leve et normalt liv, så vil det ikke kun forbedre deres eget liv, men også samfundet,” siger Mie Fabricius.

Af